Hírek & Események

Szakácskönyvet készítünk!

Hogyan jut eszébe egy fogyatékossággal elő alapítvány dolgozóinak, hogy szakácskönyvet készítsenek?

A sors produkál érdekes élethelyzeteket. Magukra maradnak értelmi sérülteket, hátrányos helyzetben ragadnak családok, az életben maradáshoz viszont enni kell. Első a belső - hangzott el egyszer viccesen, de annyira nem is vicces ez, ha meg kell tanítani a sérültet arra, hogy mit lehet venni a „kékből” (ezres bankjegy), milyen magas 20 dkg párizsi, és melyik a legolcsóbb margarin.

A Molnár Gábor Műhely Alapítványban, a fogyatékossággal élők nappali ellátásában, mindig nagyon hangsúlyos volt az életvezetéssel kapcsolatos foglalkozás. 2007 körül felért a lelkünkig a tudás, hogy nincs külön világ az épeknek és a sérülteknek, hanem csak egy világ van, és abban érdemes jól lennünk mindannyiunknak. Az alapítványban a gondoskodás, és a kiszolgálás felől elkezdtünk fokozatosan afelé haladni a szakmában, hogy a fogyatékossággal élők kiszolgáltatottságát csökkentsük. Mert ha valaki csak akkor tud ételhez jutni, ha megfőzik neki – kiszolgáltatott. Ha meg tudja venni a hozzávalót, de nem tudja mit kezdjen vele – kiszolgáltatott. Ezt a kiszolgáltatottságot lehet csökkenteni, méghozzá olyan módon, hogy a meglévő képességeikre támaszkodva, jó szokásokat alakítsunk ki. Jó szokás, hogy megterítenek ebédhez, vagy tányérból tízóraiznak, hogy kötényt vesznek, ha leszedik az asztalt. Ugyancsak jó szokás, hogy megkenik maguknak a vajas kenyeret, vagy megtanulnak szeletelni, darabolni, gyümölcsöt hámozni, zöldséget tisztítani. Ehhez már el kellett engedni a túlféltést, újfajta bizalmat építettünk a késhasználathoz, és ha történtek is balesetek, azt úgy fogtuk fel, ahogy az épek is: megesik, bekötjük.

A szorgalmasság újabb jó szokások kialakításához segített bennünket, mert lehetett kiskertet kialakítani, zöldséget termeszteni, és a burgonya, a hagyma, a borsó, répa és még számos haszonnövény hozzájárult ahhoz, hogy péntekenként konyhaterápiát tartva, extra ebédet készíthessenek a sérültek a segítőkkel. A lecsót lehet befőttes üvegben tartósítani, cukkiniből készült szendvicskrém, a borsót összepárolták a petrezselyemmel és a répával, úgy fagyasztották le. Majd kialakult a „tökszezon” fogalma, és már narancssárga ételek borították az asztalokat. Az ajkai Bolgárkert jóvoltából már „feleslegek” is képződnek, és már télre is raktározódik a burgonya, a hagyma.

Az értelmi fogyatékossággal élőkkel nagyon vidám konyhaterápiák tarthatók, ám azt nem érdemes szem elől téveszteni, hogy a legjobb szándékunk mellett sem fog belátás születni, sem a pénzkezelésre, sem az árváltozásra, sem a mennyiségek meghatározására. Ezért mindig szokások kialakításában gondolkodunk: három tojásból készített rántotta, egy szelet kenyérrel és egy bögre teával már kielégítő reggeli lehet. A többször készített ételek, ismerősek lesznek, és egyszer csak rögzül az elkészítés sorrendje, rögzül a tűzhely bekapcsolása, a tepsi kiválasztása és egyszer csak főzni fog magának!

Amikor elhatároztuk, hogy készítünk egy szakácskönyvet, akkor az volt a szándékunk, hogy ebben a rögzüléses folyamatban legyen még egy mankó, egy segítség, hogy újra felvehető legyen a „fonál” ha megakadt, és legyen egy támasz a hitében, hogy képes lesz rá, lesz elég bátorsága, és meg tudja főzni a saját ételét. Sokszor, amikor azt látjuk, hogy a főzés bonyolult, hajlamosak vagyunk arra, hogy egyetlen lépést se tegyünk a siker érdekében, és várjuk azt, hogy majd valaki, aki nálunk gyakorlottabb, megcsinálja helyettünk az ételt. Még akkor is hajlunk erre a gondolkodásra, ha semmi rendellenesség sem akadályoz, ha meg igen, akkor különösen. Azt reméljük, hogy egy olyan szakácskönyv, amely egyszerű ételek elkészítését célozza, könnyen érthető nyelven, extra magyarázatokkal, tudja segíteni a konyhához vezető önbizalmat, a hitet a sikerben, és meleg ételt a testnek. Szeretnénk, ha a lehető legkisebbre csökkenne a kiszolgáltatottsága azoknak az embereknek, akik intellektuális és pszichoszociális sérüléssel élnek. Ha csak ezzel a speciális szakácskönyvvel, de hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy akár az otthonukban, akár a támogatott lakhatásban, vagy más egyéb lakóotthonban, kicsi támogatással, vagy naggyal is akár, de tudjanak főzni maguknak, akkor már boldogok vagyunk!

Tags: 

Az MGM Alapítvány

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány testi, érzékszervi és értelmi fogyatékossággal élő felnőttek nappali intézménye. A nappali ellátáson belül részt vesznek fejlesztő foglalkozásokon, életvezetési foglalkozásokon és színvonalas művészi tevékenységet is végeznek. Az Ambrózia színjátszók drámáznak, míg a Hangadók zenekar akár két órás koncerttel is tud szórakoztatni. Emellett dolgoznak is, szociális és rehabilitációs foglalkoztatás keretén belül. Szőnek, csomagolnak, sorjáznak, és még sok más egyéb tevékenység is szolgálja életüket.

Kapcsolat

Molnár Gábor Műhely Alapítvány

Levélcím: 8400 Ajka, Móra Ferenc utca 30.

Tel: +36-88/213-844

Email: mgma.ajka@gmail.com

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.