Hírek & Események

Street Food - Első a Belső

 

Az országban elsőként készített és adott ki az értelmileg akadályozottak számára szakácskönyvet a Molnár Gábor Műhely Alapítvány.

 

A könyvet Ajka belvárosában az Agorán a december 10-én tartott szociális street food rendezvényen ismerhették meg az érdeklődők. Az alapítvány értelmi fogyatékossággal élő, autista gondozottjai márciustól dolgoztak a szakácskönyvön, amely 10 menüsort, levest, főételt és desszertet tartalmaz. A könyv annyiban különbözik a már piacon levőktől, hogy egyszerűbb a nyelvezete, az elején fotókkal is bemutatja a főzéshez használt eszközöket, a mértékegységeket részletesen leírja, valamint a bevásárlást és a főzés folyamatát is fotókkal illusztrálja. A sérültek közül sokan élnek egyedül vagy párkapcsolatban úgy, hogy háztartást vezetnek. Számukra és sorstársaiknak ez a könyv hatalmas segítség, de azok is haszonnal forgathatják, akik még idegenkednek a konyhától.

Lovas Irén intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az ellátottak minden ételt megfőztek, a könyvbe csak kipróbált és bevált recept került. Az ételek között vannak a rohanós hétköznapokban egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogások, ünnepnapokon is tálalhatók, valamint húsmentes a táplálékallergiások számára is fogyasztható. A rendezvényen sütőtökkrém és a paradicsom levest, hot-dogot és a halimburgert kínáltak. A készítésbe és a felszolgálásba a sérültek is bekapcsolódtak. Az 500 adag étel alig két óra alatt elfogyott. A halimburger a szomszédos falu, Halimba egyik vendéglátós vállalkozójának a hamburgerhez hasonló étele. A buciban van salátalevél, házi készítésű csalamádé, ketchup, pirított hagyma, csirkemell, tartja vagy kolbász. A rendezvényt az Ajkai Kapocs HACS által kiírt helyi CLLD pályázaton nyert összegből valósította meg a Molnár Gábor Műhely Alapítvány.

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/szakacskonyvet-keszitett...

 

Tags: 

Az MGM Alapítvány

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány testi, érzékszervi és értelmi fogyatékossággal élő felnőttek nappali intézménye. A nappali ellátáson belül részt vesznek fejlesztő foglalkozásokon, életvezetési foglalkozásokon és színvonalas művészi tevékenységet is végeznek. Az Ambrózia színjátszók drámáznak, míg a Hangadók zenekar akár két órás koncerttel is tud szórakoztatni. Emellett dolgoznak is, szociális és rehabilitációs foglalkoztatás keretén belül. Szőnek, csomagolnak, sorjáznak, és még sok más egyéb tevékenység is szolgálja életüket.

Kapcsolat

Molnár Gábor Műhely Alapítvány

Levélcím: 8400 Ajka, Móra Ferenc utca 30.

Tel: +36-88/213-844

Email: mgma.ajka@gmail.com

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.