Hangadók

Majális 2016

 

MAJÁLIS Őrizzük a május elsejék hagyományait (videóval)

május 1, 2016 Ajkai Szó
 

Sétára éppen alkalmas volt május első, kicsit borongós, de kellemesen langyos napja. Az Agórán már fél kilenc után gyülekezni kezdtek a májusfaállításra és a felvonulásra készülődők. A szervezők és az önkéntes támogatók jóvoltából idén se volt hiány színes lufikból és zászlócskákból, szalagok is jutottak a májusfára, mazsorettek kötözgették fel a javát. Kilenc óra után pár perccel az ajkai legények ügyes és gyors mozdulatokkal felállították a város májusfáját, kezdődhetett az ünnepi program.

Rövid köszöntőt Pék Attila önkormányzati képviselő mondott, aki beszéde első felében a májusfaállítás hagyományait ismertette.

– E napra virradóra az ifjak a hajadonok ablaka alá, lehetőleg észrevétlenül, feldíszített zöld fát állítottak fel. A májusfák kivágása, szállítása, hajnali feldíszítése, a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. Igazi csapatmunka – mondta a képviselő. – Ma azonban mást is ünneplünk – tette hozzá, mondván, milyen csodálatos dolog, hogy amikor a természet megújul s az év legszebb hónapja van, annak első vasárnapján mindenhol az édesanyákat köszöntik. Pék Attila is egy édesanyákat köszöntő versikével fejezte be mondandóját, kellemes ünnepet és jó szórakozást kívánva mindenkinek.

Utóbbihoz az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar és mazsorett csoportja, valamint az Ajka Kristály SE aerobik sportcsoportja járult hozzá először. Műsoruk végén a tömeg nem a kijelölt gyülekezőhely felé indult, hanem először megnézte a TovaFutók családi napjának kerékpárosait. Valóban lenyűgöző látvány volt a rengeteg biciklista gyors tekerése, amint befordultak a Petőfi útról a Kossuth utcába. Szinte pillanatok alatt suhant el a nézelődők előtt a verseny több száz fős mezőnye.

Ezután a bányász fúvósok menetzenéjére megindultak a felvonulók a további programok színhelyére, a sportpályák környékére. A látványosságok a tavalyihoz hasonló elrendezésben voltak: a Sportcentrum udvarán állították fel a színpadot, itt juthattak hozzá az ünneplők a hagyományos sör és virslihez, vagy ízlés szerint a lilahagymás zsíros kenyérhez, langallóhoz, kürtős kalácshoz, egyéb finomságokhoz. A Bányász pálya területén pedig a mutatványosok állították fel eszközeiket. A két helyszín között pedig zavartalan volt a gyalogosforgalom, mert a rendezvény teljes ideje alatt elzárták a gépjárműforgalom elől a Sport utca érintett szakaszát.

A színpadon először a Pulzus együttes adott egy órás gyermekműsort, őket az Ilcsi Dance Klub gyermektáncosai követték. A délután a Bodza együttes műsorával indult, majd az Ilcsi Dance Klub felnőtt táncosai, utánuk a Forma Fitt SE aerobik versenyző következtek. Hangulatos volt a Pápai Musical Stúdió műsora, látványos a Bahar hastáncosainak fellépése, a Hangadók zenekar pedig már komoly rajongótáborral rendelkezik Ajkán és ezúttal is nagyszerű koncertet adtak.

Ünnepi köszöntőt Pad Ferenc önkormányzati képviselő mondott, aki először az édesanyákat és a nagymamákat köszöntötte Anyák Napja alkalmából, majd május elseje megünneplésének történetét tekintette át. Hamarosan rátért azonban napjaink történéseire is, kiemelve, hogy több mint egy éve sztrájkkezdeményezésektől hangos az ország.

– Naponta halljuk a híreket az egyre fokozódó elégedetlenségekről! Trafikügyek, földügyek, a korrupció, vagy az egészségügy területe – sorolta, hozzátéve, hogy egyre fokozódó elégedetlenség tapasztalható a munka világának többi területén is. – Szinte általános jelenség a rendkívül alacsony bérek, a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Sajnos, igaz ez sok ajkai cégnél is, annak ellenére, hogy munkaerőhiány tapasztalható – mondta a szakszervezeti vezetőként dolgozó képviselő. – A minimálbér nettó 73 ezer Ft-os értéke nem éri el a 90 ezres létminimumot! A kormány simán lesöpri a szakszervezetek javaslatát a felzárkóztatásra. Amíg az állami cégek vezetőinek amúgy is magas fizetéseit megduplázza, felemeli havi több milliós összegekre, addig a minimálbért 5,7%-kal, a nyugdíjakat 0,9%-kal emeli. És még sokáig lehetne sorolni a hasonló példákat! – jelentette ki Pad Ferenc, hozzátéve, hogy nagyon sok, zömmel fiatal, jól képzett szakember úgy fejezi ki elégedetlenségét az országban uralkodó állapotokról, hogy felkerekedik, és külföldre távozik, sokszor családostól. A megoldás útját az összefogásban látja a szónok, példaként hozva fel a netadó visszavonását és a vasárnapi boltbezárás eltörlését.

– Az összefogás a siker kulcsa minden más területen is – folytatta, helyi példákat sorolva: – Ajka város önkormányzatának, a város lakosságának, és a városban működő gazdasági társaságok összefogásának eredménye, hogy sikerült megújítani az uszodát, hogy a gyerekek, felnőttek egyaránt hódolhattak a korcsolyázás örömének, vagy, hogy a focikedvelők drukkolhatnak a felújított sporttelepen a csapatunknak. Bízunk abban, hogy ez az összefogás megmarad, tovább erősödik, és a közeli jövőben további új létesítmények, közösségi terek épülhetnek Ajka város lakosságának megelégedésére, az ajkai életminőség további javítására. Azért, hogy Ajka még élhetőbb város legyen, hogy fiataljaink ne menjenek el!

Beszédét azzal a felszólítással fejezte be az ünnepség szónoka, hogy használják, használjuk ki ezt a mai lehetőséget is az ünneplés mellett beszélgetésre, egymás jobb megismerésére!

És eredetileg ez a mondat még folytatódott volna azzal, hogy minden adott hozzá: jó idő, virsli, sör, és színvonalas kulturális műsor. Csakhogy a jó időnek addigra már jócskán vége szakadt, már a Hangadók is esőben koncerteztek, s esernyők alatt hallgatták a legkitartóbbak az ünnepi beszédet is. Az est sztárvendégét, Janicsák Vecát pedig ki nem hagyták volna rajongói, és szerencsére ő is vállalta a fellépést, akárcsak a Flipper Partyzenekar, amelynek talpalávalójára még sötétedés után is táncoltak az esőben.

lgyg

Az MGM Alapítvány

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány testi, érzékszervi és értelmi fogyatékossággal élő felnőttek nappali intézménye. A nappali ellátáson belül részt vesznek fejlesztő foglalkozásokon, életvezetési foglalkozásokon és színvonalas művészi tevékenységet is végeznek. Az Ambrózia színjátszók drámáznak, míg a Hangadók zenekar akár két órás koncerttel is tud szórakoztatni. Emellett dolgoznak is, szociális és rehabilitációs foglalkoztatás keretén belül. Szőnek, csomagolnak, sorjáznak, és még sok más egyéb tevékenység is szolgálja életüket.

Kapcsolat

Molnár Gábor Műhely Alapítvány

Levélcím: 8400 Ajka, Móra Ferenc utca 30.

Tel: +36-88/213-844

Email: mgma.ajka@gmail.com

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.