Pályázatok

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségében

Főkedvezményezett neve:

Ajka Város Önkormányzata

A projekt címe:

Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségében

A szerződött támogatás összege:

492.397.893,- Ft

A támogatás mértéke:

Projekt tervezett befejezési dátuma:

2021. május 31.

Projekt azonosító száma:

EFOP-1.5.2-.16.-2017-00007

Rövid összefoglalás a projektről:

Ajka Város Önkormányzata konzorciumi formában, a partnerekkel közösen beazonosított szükségletek alapján valósítja meg a „Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségében” című pályázati programot.

A konzorcium vezetője Ajka Város Önkormányzata, tagjai Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ, Halimba Község Önkormányzata, Kislőd Község Önkormányzata, Magyarpolány Község Önkormányzata, Molnár Gábor Műhely Alapítvány, Nyirád Község Önkormányzata, Sportváros Nonprofit Kft, Úrkút Község Önkormányzata, valamint Városlőd Község Önkormányzata.

A pályázat célkitűzése, hogy a térségben működő humán közszolgáltatások szakember-ellátottságának fejlesztését ösztönző programok megvalósuljanak, a szakemberhiány mérséklődjön, valamint a célkitűzéshez kapcsolódó Helyi emberi erőforrás fejlesztési tervben (HEFT) meghatározott intézkedések megvalósuljanak.

A projekt keretében az általános célkitűzéseink a lakosság életminőségének javítása, és a térség népességmegtartó képességének növelése, az Ajkai Járás népességmegtartó képességének erősítése az innovatív, kreatív és szolidáris közösségi kezdeményezések által, a helyi társadalom fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, a helyi szereplők együttműködésén alapuló fejlett, és fenntartható gazdasági-, társadalmi környezet kialakítása.

Speciális célkitűzéseink, a lakosság életminőségének javítása a humán közszolgáltatások minőségének fejlesztésével, a fiatalok helyben tartása a számukra vonzó jövőkép megteremtésével, a helyi identitástudat és az együttműködés erősítése, a helyi értékek megőrzése, fejlesztése innovatív eszközökkel a fenntartható fejlődés figyelembevételével, a helyi közösség részvételének erősítése, képzett és szolidáris helyi társadalom megteremtése.

Molnár Gábor Műhely Alapítvány tevékenysége a projektben:

A program előkészítési szakaszában felmérésre került a térség munkaerőpiaci helyzete. Ez alapján láthatóvá vált, hogy a kompetens munkaerőt a mind a járás, mind a szélesebb térség településeiről már felszívta és foglalkoztatásba vonták a gazdasági szereplők. A munkaképes korú, foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesülő emberek visszavezetése a nyílt munkaerő-piacra óriási nehézségekkel jár. A helyzetük feltárása során több problémát azonosítottunk: nagy részük nem képes már munkavégzésre, elavult munkaerő-piaci kompetenciákkal rendelkeznek, megromlott egészségi állapotuk nem teszi lehetővé a folyamatos munkavégzést, elszoktak a rendszeres munkavégzéstől és a munkahely követelte keretrendszertől, így nem képesek hosszabb ideig tartó munkavégzésre.

A projekt keretében az alapítvány a hátrányos helyzetű aktív korú lakosság aktív munkaerő-piaci eszközökben való részesedésének elősegítése érdekében végez feladatokat.

Így Munkaerő piaci szolgáltatásokat, a célcsoport munkaerő piaci kompetenciainak felmerését és komplex probléma, es kompetencia térképek elkészítését, fejlesztési terveket, tréningeket a célcsoportra vonatkozólag.

Tag neve

Elszámolható költség