Pályázatok

Önvédelemmel a fogyatékos nőkért TOP-7.1.1-16-H-070-8

2021. március 1-jén kezdődő projektünknek az volt a célja, hogy a fogyatékossággal élő felnőtt nőket felvértezzük egy olyan gyakorlati tudással, amely segíti őket abban, hogy megvédjék önmagukat bárminemű támadástól: akár verbális bántásról legyen szó, akár igazságtalanságról, akár fizikai bántalmazásról.

Projektünk 40 alkalmas foglalkozás-sorozatból állt, amelynek első részében pszichológiai-mentális, kommunikációs tréningen vettük sorra, hogy milyen érzelmi viharok okozhatnak konfliktust, és agressziót, ezeket hogyan lehet csillapítani. A másik részében fizikai edzés valósult meg, ahol taekwondo edző mutatta be azokat a fogásokat, amelyekkel kivédhető a pofon, a fojtogatás, a hátsó lefogás, a hajhúzás.

Azért volt fontos, hogy párhuzamosan egymás mellett haladjon a két ismeretanyag átadása, mert az áldozattá válás egy belső bizonytalanság, egy önértékelési zavar, egy csökkentértékűségi érzés kivetülésével kezdődik. Ennek a külső kivetülésnek a belső legyőzését, és a fizikai ön-megvédést tűztük ki célul.

A foglalkozásokon a résztvevők aktívak voltak és valóban nagyon sokat tanultak. Egy esetben történt konkrét atrocitás, az egyik fiatalt lányt inzultálták a buszon, és az anyukája azonnal kérte, hogy vegyük be a projektbe, és már nem számított az sem, ha a későbbi busszal ér haza.

A konfliktuskezelés és az erőszakmentes kommunikáció azt a célt is szolgálta, hogy egymással is megtanuljanak tiszteletteljesen beszélni, hiszen ők is ezt várják el másoktól. Megtanultak figyelni a szavak mentén keltődő érzelmeikre, felismerték azt is, ha ők lettek agresszívek, és megtanultak „átmenni” a másik térfelére, hogy ott is megvizsgálják, vajon milyen érzéseket váltanak ki ők másokból.

Az esélyegyenlőségi napon bemutatták a színpadon a szerzett tudásukat, és még aznap, az egyik lány belekeveredett egy csábítós szituációba, amiből ki kellett menekíteni. Később ezt elemezve, észrevette azt a mintát, amit mindig is követett, de meg kell változtatnia, ha nem akar áldozattá válni.

Összességében nagyon sikeres projektet zártunk. 2022. március 24-én tartottunk egy bónusz foglalkozást közkívánatra. Ekkora sikerült a sportruházatot úgy összeválogattatni, hogy mindenkinek jutott egyforma, és aznap még egy konfliktuselemzést is beterveztünk, mint egy „vizsga” feladatot. Végre nem ők voltak a fókuszban, másokkal történt összeütközést kellett kicsit kívülről nézve elemezni.

 

Az MGM Alapítvány

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány testi, érzékszervi és értelmi fogyatékossággal élő felnőttek nappali intézménye. A nappali ellátáson belül részt vesznek fejlesztő foglalkozásokon, életvezetési foglalkozásokon és színvonalas művészi tevékenységet is végeznek. Az Ambrózia színjátszók drámáznak, míg a Hangadók zenekar akár két órás koncerttel is tud szórakoztatni. Emellett dolgoznak is, szociális és rehabilitációs foglalkoztatás keretén belül. Szőnek, csomagolnak, sorjáznak, és még sok más egyéb tevékenység is szolgálja életüket.

Kapcsolat

Molnár Gábor Műhely Alapítvány

Levélcím: 8400 Ajka, Móra Ferenc utca 30.

Tel: +36-88/213-844

Email: mgma.ajka@gmail.com

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.